پایگاه الکترونیکی نشریات تخصصی دانشگاه امام صادق (ع)
درباره دانشگاه امام صادق عليه السلام
دانشگاه امام صادق عليه السلام به عنوان يك دانشگاه اسلامي غير دولتي، در مجموعه آموزش عالي كشور براي آموزش و توسعه دانش بشري مبتني برغايت گرائي آفرينش، آموزه هاي وحياني و معارف و علوم اسلامي پايه گذاري شده و براين باور است كه درتعاليم اسلام و مكتب امام صادق عليه السلام كه تبلور ناب آن مي باشد، ظرفيت و جامعيتي نهفته است كه با كشف، تبيين و كاربردي كردن آن، مي توان درعلوم و فنون بشري به ويژه علوم انساني / اجتماعي تحولي عظيم پديد آورد و درپرتو آن عالمان شايسته و فرهيخته تربيت كرد .
دانشگاه برمبناي اصول و ارزشهاي اسلامي، علم را نوري خدايي، سرمايه اي والا ومايه كمال و تعالي انسانهاي مستعد و مهذب مي داند و معتقد است كه تعليم و تعلم همراه با تهذيب نفس، درراستاي حركت انبياء الهي عليهم السلام و مهمترين رسالت انسان است و تنها باالهي شدن انگيزه ها و هدفها و توام شدن علم و عمل، نقش حقيقي علم در جامعه بشري ايفا خواهد شد .
دانشگاه دور ماندن حوزه هاي علميه و دانشگاهها را ازمعارف يكديگر، خسارت جبران ناپذيري براي جامعه اسلامي مي داند و به عنوان يكي از جلوه هاي عيني پيوند حوزه و دانشگاه برآن است تا بابهره مندي از دستاوردها و همكاري نخبگان اين دو مركز علمي، دانش آموختگاني دين محور، آگاه به زمان و متعهد به آرمانها و ارزشهاي اسلام ناب محمدي صلي الله عليه و آله و سلم تربيت كند و درراستاي تعليم و تبليغ معارف اسلام و اهل بيت عليهم السلام الگويي نوين ارائه داده و در نظام آموزش عالي و اداره امور جامعه اسلامي تحولي اساسي ايجاد كند.
دانشگاه براي تحقق اهداف وارتقاي مستمر كيفيت خود توجه جدي به موارد زير را ضروري مي داند :
1. جذب نخبگان : انتخاب دانشجويان برجسته و با استعداد از نظر اخلاقي و علمي، استادان عالم، مومن و مهذب داراي استقلال فكري .
2. تقويت ايمان و غيرت ديني، رشد اخلاق اسلامي و تهذيب نفس از راههايي مانند ايجاد فضاي سالم اعتقادي واخلاقي و ارائه آموزه ها و الگوهاي عملي
3. اصلاح و ارتقاء مستمر و توسعه برنامه ها و محتواي آموزشي، پژوهش محور كردن آموزشها، كارآمد كردن برنامه ها و دروس و تاسيس دوره هاي آموزشي جديد درراستاي اهداف و براساس نياز سنجي از جامعه خصوصا" درمقاطع تحصيلات تكميلي .
4. تقويت پژوهش به ويژه در جهت تحقق نظامهاي معرفتي برپايه تعاليم اسلام,گسترش مرزهاي علوم اسلامي و تحقيقات ميان رشته اي بين علوم اسلامي و علوم انساني / اجتماعي و ارائه دستاوردهاي آن .
5. رشد فزاينده علمي از راههايي مانند تقويت فضاي برخوردار از نشاط، انگيزه، خلاقيت و آزاد انديشي علمي، دانش پژوهي، ترويج روحيه نقادي، انتقاد پذيري و رسيدن به تفاهم، ايجاد بنيه لازم براي كسب مدارج علمي بالاتر و تسهيل دستيابي به منابع علمي و اطلاعات .
6. ارتقاء كيفيت مديريت دانشگاه باتوجه به مقتضيات و تحولات علمي، اجتماعي و فناوري، تقدم كيفيت بر كميت برون دادها، مشاركت دانشگاهيان و تخصيص بهينه امتيازات و تسهيلات برپايه اهداف و نظام ارزشيابي .
7. تنظيم و تقويت مستمر ارتباط باساير مراكز علمي، به ويژه مراكز علمي همسو و استفاده كنندگان از خدمات و دستاوردهاي دانشگاه شامل مراكز علمي حوزوي و دانشگاهي، نهادها و دستگاههاي نظام جمهوري اسلامي ايران، عموم مردم ايران اسلامي و كشورهاي اسلامي و ساير كشورهاي جهان .
8. استفاده از فناوريهاي جديد براي بالا بردن سرعت، دقت و كارآمدي آموزش و پژوهش و تسهيل ارتباطات علمي، باتوجه به مقتضيات و نيازهاي جامعه، بااين تاكيد كه فناوري همواره نقش ابزاري براي تحقق رسالت دانشگاه داشته باشد .
9. متعهد بودن دانش و دانشگاهيان درقبال عدالت، حرمت و كرامت انساني، حفظ نعمتهاي الهي و محيط زيست و مشكلات و آلام بشري .
10. متعهد بودن دانش و دانشگاهيان درقبال افزايش انسجام اجتماعي، برادري، محبت، نظم اجتماعي، وجدان كار، تعهد پذيري و كاهش و رفع مشكلات جامعه از راههايي مانند بررسي مستمر نيازها و تغيير و تحولات اجتماعي، كاربردي كردن تحقيقات بنيادي، ارايه راهكارهاي علمي و عملي براي برطرف كردن نيازهاي متنوع، متحول و فزاينده جامعه، مقابله با تهاجمات فكري و فرهنگي از موضع تفكر اسلامي، هدايت جامعه به سمت خوداتكايي و افزايش مشاركت مردم در اعتلاي نظام اسلامي.
دانشگاه امام صادق عليه السلام به عنوان اولين دانشگاه اسلامي در ايران و برآمده از انقلاب اسلامي، پيروي از ولايت فقيه را درامتداد پيروي از پيامبر اكرم صلي الله عليه و اله و سلم و ائمه اطهار عليهم السلام يكي ازمباني اساسي خود دانسته و علاوه بر آن، تركيب خاص هيات امناء و هيات علمي ( متشكل از فرهيختگان حوزه و دانشگاه ) مديريت عالي، معتبر، نافذ و باثبات و ايجاد فضاي مناسب جهت بروز استعدادها و توانمنديهاي زنان درمديريت دانشگاهي را از مزيتهاي خود مي داند و در مقابل مقام معظم رهبري، وزارت علوم، تحقيقات و فناوري و هيات امناء جامعه الامام الصادق عليه السلام پاسخگو است .
دانشگاه بار اصلي تحقق رسالت خود را بردوش اعضاء هيات علمي و مديران خود دانسته و دراين راستا مشاركت دانشجويان و كاركنان اداري شايسته، كارآمد و سازگار با شرايط دانشگاه را ضروري مي داند.
درباره مرکز تحقيقات
مرکز تحقيقات دانشگاه امام صادق عليه السلام در سال 1370 با هدف مديريت فعاليتهاي پژوهشي در سطح دانشگاه و تقويت آن همزمان با رشد فعاليتهاي آموزشي تشکيل گرديد. به همين خاطر دفاتر مطالعاتي مشابه دانشکدههاي مختلف در مرکز تأسيس و فعاليت مرکز با استفاده از توان علمي - پژوهشي داخل دانشگاه آغاز گرديد.
تعيين سازمان کلي مرکز، تجربه نمودن گونههاي مختلفي از فعاليت پژوهشي متناسب با اهداف و شرايط دانشگاه، تعريف فعاليتهاي مهمي چون انتشار مجلات تخصصي، برگزاري نشستها و سخنرانيهاي علمي، انجام پروژههاي تخصصي در زمينههاي بين رشتهاي، از جمله دستاوردهاي اين دوره ميباشد. متعاقب طرح و تقويت فعاليتهاي پژوهشي در دانشگاه و اقبال دانشکدهها به حوزههاي تخصصيشان، شرح مأموريت و روشهاي فعاليت مرکز تحقيقات مورد بازنگري قرار گرفته و دوره فترتي آغاز شد که براي حدود 3 سال به طول ميانجامد.
در سال 1383 دور جديد فعاليت مرکز تحقيقات به رياست آقاي دکتر اصغر افتخاري با تصويب برنامه سه ساله مرکز توسط رياست محترم دانشگاه و حمايت مؤثر معاونت پژوهشي وقت، با اهداف، سازمان و روشهاي منسجم و مشخص، آغاز شد. در تمام اين دورهها، هزينههاي تحقيقاتي مرکز تحقيقات توسط دانشگاه تأمين ميگشت.
در مهرماه سال 1385 دوره جديد مديريت مرکز تحقيقات آغاز شد. اين دوره را ميتوان سرآغاز تغييرات بنيادين در مرکز تحقيقات و حرکت به سمت تبديل شدن مرکز به پژوهشکده مطالعات ميان رشتهاي اسلامي و مرجعيت علمي دانست. در اين دوره، مرکز تحقيقات در جهت ارتقاي هر چه بيشتر پژوهش و با نگاه کاربردي و حل معضلات کشور اقدام به برقراري ارتباط پژوهشي با سازمانها، مراکز پژوهشي و تحقيقاتي نمود و از اين طريق حجم فعاليتهاي آن حدوداً 10 برابر شد. اين روند هم چنان ادامه دارد و مرکز تحقيقات دانشگاه با مراکزي همچون سازمان ملي جوانان، وزارت امور اقتصادي و دارايي، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي، وزارت علوم، تحقيقات و فناوري ، سازمان اوقاف و امور خيريه، سازمان امور مالياتي، نهاد نمايندگي وليفقيه در دانشگاهها، بنياد شهيد، سازمان فرهنگي هنري شهرداري تهران (و برخي از مراکز تابعه مثل فرهنگسراي سلامت و فرهنگسراي خاتم)مركز مطالعات فرهنگي شهر تهران، سازمان بيمه، مرکز مطالعات جهاني شدن، سازمان فرهنگ و ارتباطات، مؤسسه مالي و اعتباري مهر، شوراي فرهنگ عمومي و... در ارتباط پژوهشي و تحقيقاتي است.
معرفي وظايف و کارکردهاي مرکز تحقيقات
1. برنامه ريزي در راستاي تحقق اولويت هاي پژوهشي دانشگاه امام صادق(ع).
2. ارتقاي جايگاه پژوهشي دانشگاه امام صادق(ع) در جامعه علمي.
3. فراهم ساختن زمينه مناسب جهت شكل گيري يك مكتب فكري علمي مبتني بر آموزههاي اصيل ديني در حوزه هاي علمي مرتبط با فعاليت دانشگاه امام صادق (ع).
4. توسعه فعاليت هاي پژوهشي در دانشگاه امام صادق (ع) و افزايش سرانه پژوهشي اساتيد.
5. تقويت بنيان پژوهشي در دانشگاه امام صادق (ع) با سرمايهگذاري بر روي نيروهاي جوان و مستعد دانشجويي.
6. تلاش براي برقراري ارتباط پژوهشي با مراکز هم راستا در جهت تشکيل شبکه پژوهشي قوي در کشور
7. استفاده از توان علمي اساتيد دانشگاه در جهت حل مشکلات کشور از طريق عقد قراردادهاي پژوهشي
مرکز تحقيقات اهداف و وظايف خود را با روشهاي متعددي دنبال ميکند از جمله:
1. تعريف و اجراي پروژه هاي داخلي در موضوعات مصوب دانشگاه.
2. تعريف و اجراي پروژه هاي مشترك با دانشكده ها.
3. تعريف و اجراي پروژه هاي مشترك با ساير مراكز پژوهشي مرتبط در خارج از دانشگاه.
4. عقد قرارداد پژوهشي با ساير مراكز و اجراي اين پروژه ها در دانشگاه.
5. تأسيس گروه هاي مطالعاتي در داخل مركز تحقيقات در محورهايي با اولويت نخست دانشگاه.
6. تأسيس دفاتر پژوهشي در داخل مركز تحقيقات در موضوعات مصوب دانشگاه.
7. حمايت و پشتيباني از پايان نامه هاي با اولويت نخست دانشجويان در مقاطع كارشناسي ارشد و دکتري
8. جذب اعضاي هيأت علمي جهت تصدي مديريتها و طرحهاي تحقيقاتي در مركز تحقيقات.
9. انتشار نشريات علمي و تلاش براي ارتقاي وضعيت آنها به منظور كسب شماره هاي علمي ـ پژوهشي و يا علمي ـ ترويجي از مراكز ذيربط.
10. برگزاري نشستهاي تخصصي و همايشهاي ملي.
11. برگزاري کارگاههاي دانش افزايي.
12. ارتباط پژوهشي با فارغالتحصيلان دانشگاه جهت شرکت در پروژههاي تحقيقاتي
13. تشکيل و تقويت گروههاي پژوهشي مجازي
14. برگزاري سخنرانيهاي علمي.
15. پودمانهاي تخصصي براي نهادهاي مختلف کشور
درباره اداره نشريات مرکز تحقيقات
در عصر اطلاعات و جهاني که هرگونه توسعه به دستيابي مستمر و علمي اطلاعات بستگي دارد، ساماندهي و پردازش اطلاعات و مقالات علمي منتشر شده در نشريات اهميتي خاص يافته است. بر اين اساس اداره نشريات مرکز تحقيقات در سال 1388 اقدام به راهاندازي " پايگاه الکترونيکي نشريات تخصصي " نموده است.
در اين راستا اداره نشريات مرکز تحقيقات با هدف انتشار مجلات تخصصي براي همه دانشکدهها با گرايشهاي مختلف با رويکرد اخذ درجه علمي- پژوهشي در عناوين مختلف ميانرشتهاي و در حوزههاي معارف اسلامي، الهيات و فلسفه - معارف اسلامي و علوم سياسي - معارف اسلامي، دين، فرهنگ و ارتباطات - معارف اسلامي و مديريت - قرآن و حديث - معارف اسلامي و حقوق - معارف اسلامي و اقتصاد فعاليت نموده و آماده دريافت آثار پژوهشي محققان گرامي ميباشد.